M. MORAVČÍK: Slovensko by sa malo vrátiť na ázijské trhy

12.06.2013 Celý región

Astana 12. júna (TASR) - Slovensko by sa malo vrátiť na ázijské trhy. Myslí si to výkonný riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Marián Moravčík. Podľa neho odchodom z týchto trhov Slovensko veľa stratilo. Návratu na ázijské trhy by, ako tvrdí, mohlo napomôcť aj dnešné slovensko-kazašské podnikateľské fórum v metropole Kazachstanu Astane.

Zišli sa na ňom viacerí slovenskí a kazašskí podnikatelia. "Máme tu hlavne energosektor, sú tu dodávatelia niektorých služieb, inžinierske spoločnosti," vymenoval niektoré zastúpené odvetvia Moravčík. Dodal, že Kazachstan robí v prípade biznisu veľmi múdru politiku.

"Podporuje najmä to, aby sa na jeho území tvorili spoločné podniky a v podstate nemá záujem o jednoduchý dovoz tovaru. Je oveľa efektívnejšie tu s nimi podniky vytvárať," vysvetlil. Pozdáva sa mu aj vytváranie ekonomických zón, o ktorých hovorila kazašská strana. "Obdobným systémom pracovali napríklad Česi, majú to Rusi, Maďari. U nás zatiaľ ideme cestou, že investorov umiestňujeme podľa toho, kde je aká úroveň nezamestnanosti a nevytvárame ekonomické zóny," uviedol Moravčík.

Slovensko-kazašské podnikateľské fórum otvoril predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Tak ako na rokovaniach s predstaviteľmi Kazachstanu, aj na fóre zdôraznil, že parlamentári nemajú robiť biznis, ale majú vytvárať vhodné legislatívne podmienky a prostredie pre obchod.
 

Vyberte región